Amme-klarhet

IMG_8142

For litt over 3 måneder siden ble jeg mamma for første gang. Ganske stort. Ganske heavy. Men nok om det. Jeg tenkte jeg skulle ta opp dette med den berømte ammetåken. Det hender jo jeg glemmer telefonen i kjøleskapet, eller tar på to forskjellige sko. Men jeg tror søvnmangelen må ta skylden for det, snarere enn den såkalte ammetåken. Det jeg vil trekke frem, er at det faktisk er enkelte ting jeg føler jeg har blitt bedre på nå som jeg er blitt forelder. Jeg tror jeg har vokst. Jeg tror, tør jeg si det, at jeg er smartere nå enn jeg var før jeg ble mamma. Du vil kanskje ha vanskelig for å tro det når du ser meg i klær dekket av oppgulp fra topp til tå, og med ringer store som vannmeloner under øynene, men skinnet kan, som du vet, bedra. For det er som om jeg har lært meg en hel del nye skills, og som om hjernen har begynt å utnytte mer av seg selv. Mammarollen har latt meg utvikle følgende kunster:

-Jeg har lært meg å gjøre all slags ting med kun én hånd. Med en baby som vil bli båret hele tiden, må man tilpasse seg. Jeg kan knyte skolisser med én hånd, jeg kan lage te, jeg kan vaske meg, jeg kan kle på meg.

-Jeg har fått arm-muskler. Fått?, spør du. Ja, dette var da ikke noe jeg hadde før! Min arm-trening begrenset seg til å strekke seg etter fjernkontrollen og trykke på knappene. Nå er jeg råsterk i begge armene og seig som et esel. Uendelige timer med bæring, vugging og løfting – jeg har blitt en kvinne av stål. Og jeg slår deg garantert i håndbak.

-Jeg tar lettere på ting. Phøy! Er det så nøye, da? Du glemte å ta på deg bukser i dag, sier du? Pytt! Jeg blir mindre nervøs når jeg skal i intervjuer, som jeg har måttet gå på i mammaperm, jeg har mindre respekt for autoriteter. Jeg innehar rett og slett ikke tid eller overskudd til å bruke på noe så bortkastet som nervøsitet.

-Jeg har blitt mer effektiv. Glem GTD! Bli forelder, så får du fart på sakene! Småbarnsforeldre må få ting gjort, og det fortere enn svint, for de har så mye annet de skal. De fleste ønsker også å komme hjem fra jobb til barnet sitt i rimelig tid, derfor må arbeidsoppgavene gjøres i dag, og ikke utsettes, sånn man kan gjøre når man har et hav av tid.

-Jeg har blitt rundere i kantene. Usikker på hvorfor, trolig er det hormoner som er ute og går her. Jeg synes plutselig synd på folk jeg ikke eide et fnugg av tålmodighet for før, og jeg kan ikke helt skjønne hvorfor jeg var så streng mot dem.

-Jeg har fått mer humor. Det lille nurket gir meg stadig ting å le av, men mest av alt ler jeg når venner (hvis jeg treffer dem) forteller at de er trøtte, var trøtt i helgen, eller noensinne har vært trøtt. Da legger jeg meg ned på gulvet og ler meg fillete! For de vet jo ikke hva trøtthet er! De vet knapt hva det vil si å være litt sliten. Ha ha ha ha!

-Jeg har blitt gudinnen av tålmodighet. Ikke ante jeg at så mye tålmod bodde inni denne kroppen her. Timesvis med sutring og gråting fra avkommet, har gjort at jeg har dannet meg et skjold utenpå kroppen.

-Jeg har fått mer empati. Og det på godt og vondt. Jeg kan nødig se på Dagsrevyen uten en eske med Kleenex stående klar. Barn i nød er det verste.

-Jeg har lært meg ninja-triks. Kunsten å lydløst snike meg ut av soverommet, samtidig som jeg holder pusten, og uten å tråkke på de knirkete punktene i gulvet – de burde kalle meg Silkefot.

-Jeg har blitt mer kreativ! Når man sitter “amme-fast”, og strupen er tørrere enn Sahara, da må man bruke de små grå. Jeg kan klare å rekke et vannglass som synes å være umulig å nå fram til, ved hjelp av et knippe kløktige strategier. Intet glass er for langt unna, ingen mat for vanskelig å nå. Jeg bruker et minutt eller to på å klekke ut en snedig plan, og så setter jeg den ut i livet. Man kan dra i et bordben med foten, eller røske litt i et teppe – til slutt vinner man frem.

Jeg tror jeg ser ting klarere nå. Jeg tror ammetåken har lettet. Hvis den noen gang var der.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s